4 maart 2023 - Wereld Obesitas dag
Er werd lang gedacht dat zwaarlijvigheid of obesitas enkel het gevolg was van een ongezonde leefstijl, maar tegenwoordig is obesitas erkend als een chronische ziekte.
Het wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals biologische, sociaal-economische, genetische, omgevings- en psychologische factoren. Er wordt geschat dat tussen de 40 en 70 procent van de oorzaken van obesitas verband houdt met genetische factoren
De cijfers zijn schokkend: Volgens cijfers van het CBS was in 2019 iets meer dan de helft (50,1 procent) van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder te zwaar. Bij 14,7 procent was sprake van obesitas, ernstig overgewicht.
Obesitas veroorzaakt 7-41 % van bepaalde vormen van kanker, 23 % van alle hartinfarcten en bijna 50% van alle type 2 diabetes.
Ook kunnen leverziekten, beroerte, artrose, onvruchtbaarheid, hoge bloeddruk, huidaandoeningen en depressie en angst eraan gerelateerd worden.
In de huidige maatschappij wordt obesitas meestal niet adequaat behandeld en wordt er gewacht tot er sprake is van een bijkomende ziekte totdat er professionele hulp geboden wordt.
Nu de meerderheid van de volwassenen al overgewicht heeft, is het dus de hoogste tijd om obesitas als ziekte serieus te nemen.
Hoe?:
- Preventie: bijvoorbeeld door een gezonder en beter voedsel- en beweegaanbod te creëren.
- Behandeling: tijdige behandeling om erger te voorkomen.
Huisartsen kunnen helpen om wat kilo’s kwijt te raken door middel van een behandelplan.
Zorgverzekeringen (de meesten) bieden zogenaamde GLI trajecten aan om te komen tot een gezonder gewicht, door in te steken op verandering van gedrag en voedingspatroon.